Elektronische voorschriften (Recip-e / papierloos)

Medicatie voorschrift

Vanaf 15 september 2021 is papierloos voorschrijven een feit. Concreet brengt dit drie grote veranderingen met zich mee:

1. Eén product per voorschrift; dit wordt door EyeFile opgevangen. Er is één barcode per voorgeschreven item nodig.
  2. VISI-vlag of zichtbaarheid; aanpasbaar per voorschrift.
  3. Geen afdruk nodig; De apotheker kan op basis van het rijksregisternummer (eID) van de patiënt het voorschrift ophalen. De patiënt heeft geen afdruk op papier meer nodig.

De voorschrijver heeft nog altijd de keuze in EyeFile om in overleg met de patiënt een bewijs van voorschrift op papier af te drukken, maar dit is geen verplichting meer.

Een medicatieschema kan je afdrukken via de knop (4). Via het tandwieltje (1) kan je het medicatieschema ook op A4 of altijd laten afdrukken.

Bij de aanmaak van het voorschrift kan je kiezen of een afdruk (bewijs van voorschrift) gewenst is (zie afbeelding, knop 2 ). Er zal dan een overzicht afgedrukt worden op A4 formaat, met barcode om aan de apotheker te bezorgen. Dit is het nieuwe officiële formaat voor een bewijs van elektronisch voorschrift. Via het tandwieltje (1) kan je ook instellen om dit altijd aan te vinken.

Via knop (3) is het mogelijk om de privacy instellingen (VISI vlag) van een digitaal voorschrift aan te passen. Dit kan bv. op vraag van de patiënt.

Herinnering doorsturen elektronisch voorschrift

Je kan instellen om een waarschuwing te krijgen als je de consultatie afsluit, en het medicatievoorschrift is nog niet digitaal verzonden:

Zie onderaan de consultatie: Via het tandwieltje, rechts bij het veld ‘Medicatievoorschrift’ , kan je deze instelling aanvinken. Hierna best EyeFile ook eens herstarten.

Historiek elektronische voorschriften

Bij het veld van het Medicatievoorschrift kan je bovenaan klikken op de knop ‘Status elektr. voorchriften‘. Dit opent een lijst van alle elektronische voorschriften van deze patiënt.

Via de rechtermuisknop op een voorschrift in de lijst, kan je een eigen voorschrift later ook eventueel annuleren.

De status van de elektronische voorschriften in het laatste jaar wordt hier ook opgezocht. Daardoor kan je zien of de voorschriften wel degelijk afgehaald zijn (Status = Delivered). Het is ook mogelijk om de openstaande voorschriften van andere dokters voor deze patiënt te zien. Ook kan je de privacy instellingen van een voorschrift aanpassen zodat dit wel of niet zichtbaar is voor andere dokters, of enkel zichtbaar voor de GMD houder.

Informatie voor de patiënt

Bij het afhalen in de apotheek, is het voldoende dat de patiënt de eID kaart bij zich heeft. De patiënt kan ook ten allen tijde de elektronische voorschriften online raadplegen via gespecialiseerde apps of via mijngezondheid.be / masante.belgique.be. Via deze weg is het ook mogelijk voor de patiënt om gemaakte voorschriften thuis af te drukken, te annuleren of te reserveren in een apotheek naar keuze.

Om een eenvoudig overzicht van de medicatie af te printen voor de patiënt, kan je de knop bij (4) gebruiken. Dit medicatieschema kan je ook afdrukken vanuit de consultatie zelf, onderaan bij Medicatievoorschrift: Kopieer naar… -> Toon medicatieschema in Word.

Voor de dokter is het mogelijk om vanuit EyeFile elektronische voorschriften te controleren op afhaling of te annuleren.

Verdere informatie is te vinden via: