Digitaal getuigschrift (eAttest)

  Getuigschriften

Bij de papieren werkwijze geef je een attest mee aan de patiënt. Die bezorgt het aan het ziekenfonds, dat instaat voor de terugbetaling.

Als alternatief is het mogelijk om het attest digitaal te versturen via de dienst eAttest. De patiënt doet nog altijd een contante betaling, ter plaatse in de praktijk zoals voorheen. Je patiënt betaalt jou het volledige bedrag (officieel tarief + honorarium en supplementen). Bij de elektronische werkwijze verstuur je het attest via eAttest rechtstreeks naar het ziekenfonds van de patiënt. De patiënt ontvangt dan automatisch de terugbetaling op zijn rekening.

Het voordeel van eAttest is dat patiënt niet meer zelf het attest moet opsturen naar de mutualiteit, dit gebeurt automatisch.
Opgelet: Enkel de officiële prestatie codes kunnen doorgestuurd worden naar eAttest. Indien er niet-officiële prestaties apart worden aangerekend (buiten de nomenclatuur, en niet in het supplement vervat), moeten deze via een bewijsstuk worden afgedrukt vanuit EyeFile om de patiënt te informeren.

Het gebruik van eAttest via EyeFile, vereist een extra betalende abonnement bij de firma Mediris (afhankelijk voor hoeveel artsen). Hiervoor kan je best contact opnemen met Mediris zelf (https://www.mediportal.be/nl/contact/).

Om vanuit EyeFile een eAttest te versturen, maak je een prestatiebriefje op de normale manier (zie onderstaande figuur).
(1) Je kiest een combinatie en voegt deze toe, eventueel aangevuld met nog andere prestatiecodes.
Het aangerekende bedrag kan ook manueel aangepast worden.

(2) Je kan eventueel kiezen om een extra document af te drukken om mee te geven met de patiënt als bewijs.

(3) De ingevulde (officiële) prestaties naar eAttest sturen om digitaal het attest te versturen.

Nadien moet het attest op de normale manier afgerekend worden.

Indien je de patiënt een bewijs wil meegeven van betaling, kan je dit afdrukken via een van de vinkjes bij (2). Bij gebruik van een digitaal eAttest schrijft het Riziv/Inami voor om een bewijsstuk mee te geven met de patiënt waarop de aangerekende tarieven vermeld staan.

Opgelet: Verwar eAttest niet met attesten via derde-betaler (eFact). Dit is een ander systeem, ook mogelijk vanuit EyeFile, maar via een andere weg.

Extra opties

Het is mogelijk om volgende opties in te stellen bij gebruik van eAttest (Via het tandwieltje rechtsboven in het prestatiebriefje in EyeFile ):

Vink (1) aan om altijd de officiële prestaties via eAttest te versturen (in plaats van via de matrixprinter), met de knop ‘Maak attest’

Vink (2) of (3) aan om altijd een ereloonnota of bewijsstuk af te drukken bij het maken van een digitaal eAttest.

Het is ook mogelijk om prestatiecodes per oog of aan half tarief in te geven.

Bijkomende info: