Grafiek voor opvolging aslengte (bijziendheid / myopie)

-- Laatste updates --, Consultatie

Het is mogelijk om de waarden van de aslengte bij te houden in de consultatie, en het verloop te tonen op een grafiek.

De aslengte kan ingegeven worden in het tabblad ‘Echo’.
Om permanent het tabblad ‘Echo’ te tonen:
Via de balk bovenaan in EyeFile: Opties -> Instellingen
‘Zichtbare tabs’ klikken -> en ‘Echo’ aanvinken

onderaan op ‘OK’ klikken en dan EyeFile eens herstarten.

Via onderstaande knop wordt de axiale lengte geplot in functie van de leeftijd.
Elke consultatie vormt een meetpunt op de grafiek. De leeftijd en geslacht van de patiënt zijn belang om de juiste grafiek te maken.
Verschillende percentiel waarden worden weergegeven ter referentie.

Via de muiscursor kan je inzoomen op een deel van de grafiek, terug uitzoomen gaat via het knopje boven de grafiek (of dubbelklikken in de grafiek).

Via de legende rechts van de grafiek kan je de curves aan/uit klikken.

Opgelet: voor volwassenen is de grafiek niet representatief meer. Gebruik dan eventueel de autoscale functie bovenaan de grafiek om toch de meetwaarden te tonen.

De groei van de aslengte (delta mm/jaar) wordt ook afgebeeld als indicatie, ter vergelijking met de gemiddelde groei waarden.

De grafieken zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uit deze artikels:

Tideman, Jan Willem Lodewijk et al. ‘Axial length growth and the risk of developing myopia in European children.’ Acta ophthalmologica vol. 96,3 (2018): 301-309. doi:10.1111/aos.13603

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6002955/

Graff B, Lam CSY, Vlasak N, et al. ‘Age-matched analysis of axial length growth in myopic children wearing defocus incorporated multiple segments spectacle lenses’ British Journal of Ophthalmology (2023): doi: 10.1136/bjo-2023-324508

https://bjo.bmj.com/content/early/2023/11/27/bjo-2023-324508