De transparantiewet en aangepaste nomenclatuur voor niet terugbetaalde prestaties

Concreet komt het erop neer dat er nieuwe nomenclatuurcodes (pseudocodes) komen waarmee artsen supplementen kunnen verduidelijken. Ongeacht van uw conventiestatus, wordt het verplicht om bij elektronische facturatie (eAttest/eFact) aanvullende informatie door te geven over prestaties die niet door terugbetaling worden gedekt.

In het kader van deze transparantiewet heeft het Riziv negen nieuwe pseudocodes geïntroduceerd. Deze zijn verdeeld over vier categorieën. In EyeFile is het mogelijk om supplementen en andere niet vergoedbare presaties via deze codes in te geven.

Categorie 1: Ereloonsupplementen

Artsen die gedeeltelijk of niet geconventioneerd zijn, kunnen deze codes gebruiken om ereloonsupplementen te verantwoorden op terugbetaalbare prestaties.
Het gebruik van deze codes is niet verplicht en bedoeld voor het verzamelen van statistische gegevens. Ze geven geen recht op extra terugbetaling. Maar supplementen van categorie 1 mogen niet aangerekend worden bij bepaalde patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming.

Overzicht van de codes en hun toepassing:  

  • 384075 : Supplement voor professionele meerinspanning.
  • 384090 : Supplement voor kosten die direct verband houden met de prestatie (kleine materialen en verbruiksgoederen tijdens een technische verstrekking, anesthesie, kosten voor desinfectie en sterilisatie).
  • 384112 : Supplement voor indirecte kosten (huur van de praktijk, personeelskosten).
  • 384134 : Supplement zonder specifieke duiding

Categorie 2 : Prestaties die vergoedbaar zijn maar die niet aan de vergoedingsvoorwaarden voldoen

Alle artsen, of ze nu geconventioneerd zijn of niet, zijn verplicht om de pseudocode 384215 te gebruiken bij het factureren van prestaties die normaal vergoedbaar zijn, maar waarbij de patiënt in specifieke gevallen niet voldoet aan de specifieke voorwaarden voor terugbetaling. (bijvoorbeeld een OCT onderzoek dat maar een maximum aantal keer terugbetaald wordt en dit aantal is reeds overschreden).

Categorie 3 : Prestaties buiten de nomenclatuur

Artsen, ongeacht of ze geconventioneerd zijn of niet, moeten gebruik maken van de pseudocode 384230 voor het factureren van prestaties die niet in de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen staan, maar die wel een aangetoonde meerwaarde of gelijkwaardigheid hebben.

Categorie 4 : Facturatie van materialen, technieken of instrumentarium die niet in het honorarium van de vergoedbare verstrekking zijn inbegrepen

Met deze codes kunt u extra kosten factureren voor het gebruik van materiaal, techniek of instrumentarium die niet in het ereloon van de vergoedbare verstrekking is inbegrepen en dat niet op een andere manier wordt vergoed door de verzekering voor geneeskundige verzorging. Deze toeslagen kunnen worden toegepast ongeacht de conventiestatus van de arts. (Voorbeeld: in het kader van een heelkundige ingreep wegens cataract.) 

  • 384156 : Facturatie van materiaalkosten.
  • 384171 : Facturatie van anesthesiekosten.
  • 384193 : Facturatie van processing-kosten van de verstrekking (voorbeeld: organisatie-of beheerskosten).

Nieuwe regels bij Verhoogde Tegemoetkoming

Bij patiënten met een speciaal statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’ kunnen niet vergoedbare verstrekkingen enkel nog via transparatiecodes (categorie 2/3/4). Deze verplichting wordt gespreid ingevoerd:

  • vanaf 1 januari 2025 zal het verbod van toepassing zijn op mensen die automatisch recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming, zonder een inkomensonderzoek door het ziekenfonds (“VT voordelen”).
  • vanaf 1 januari 2026, wordt het verbod uitgebreid tot mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming na een inkomensonderzoek (“VT op basis van inkomen”).

Toepassing in EyeFile

Om de bovenstaande transparantiecodes goed te gebruiken raden we volgende aan:

De geselecteerde combinatie in het prestatiebriefje in EyeFile bevat best enkel geldige nomenclatuurcodes. Alle vrije supplementen of extra prestaties worden best aangeduid met de bovenstaande transparantiecodes. Dit wil zeggen het volledige bedrag van het prestatiebriefje inclusief afronding.

In EyeFile wil dit zeggen dat er geen bedrag meer mag staan voor ‘Supplement’, alles moet transparant verantwoord worden via de juiste codes.

Klik in Eyefile op het woord ‘Supplement’ of ‘Niet-vergoedbaar’. Dan krijg je een scherm om dit bedrag via transparantiecodes te beschrijven.

Kies bij (1) de code die van toepassing is.
Geef een bedrag (2) in en optioneel een eigen beschrijving (3) van deze prestatie.

Het is mogelijk om meerdere codes toe te voegen en het bedrag te spreiden.

Bovenaan (4) zie je hoe de bedragen van de totale combinatie wijzigen.

Klik ok ‘OK’ onderaan om de transparantiecodes toe te voegen op het prestatiebriefje in EyeFile. Je kan deze combinatie ook opslaan in EyeFile op de gebruikelijke manier.

Verdere info:
Info van het Riziv/Inami